Dallanma Karakterleri Bakımından Noel Ağacı Üretimine Uygun Uludağ Göknarı Populasyonlarının Belirlenmesi
Prof. Dr. Hakan ŞEVİK
Ülkemiz asli orman ağacı türlerinden olan Uludağ göknarı (Abies nordmanniana subsp. bornmulleriana Mattf.) değisen pazar sartları doğrultusunda ekonomik öneminin artması, dekoratif bir tür olması sebebiyle peyzaj düzenlemelerinde aranan bir tür olması, dünyada en çok tercih edilen Noel ağaçlarının basında gelmesinin yanı sıra ülkemiz için endemik bir tür olması dolayısıyla ayrı bir öneme sahiptir. Bu çalısmada, doğal Uludağ göknarı populasyonları dallanma karakterlerine göre değerlendirilmis ve noel ağacı üretimi için uygun populasyonlar belirlenmeye çalısılmıstır. Çalısma sonucuna göre özellikle Ballıdağ1, Ilgaz1, Bafra2 ve İskilip1 populasyonları belirli karakterler bakımından dikkat çekmektedir.
yılbaşı ağacı,Abies nordmanniana,Türkiye,endemik türler,dal,odun olmayan orman ürünleri
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi, Orman Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 07-2011