In Vitro Antimicrobial Activity Screening of Leucoagaricus leucothites and Determination of the Ethanol Extract Composition By Gas Chromatography/Mass Spectrometry
Kerem Canlı
Dokuz Eylül Üniversitesi, Türkiye
Ilgaz Akata
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Ali Yetgin
Atakan Benek
Prof. Dr. Ergin Murat ALTUNER
Makro mantarlar sadece tıbbi özelliklere sahip olmayan, aynı zamanda da besleyici olan iyi besin kaynaklarıdır. Yüzyıllar boyunca kanser, hiperkolesterolemi ve hipertansiyon gibi çeşitli hastalıkları önlemek için kullanılmışlardır. Ayrıca makro mantarların antimikrobiyal aktivite gösterdikleri de bilinmektedir, bu nedenle bu çalışmanın ana amacı, bir makro mantar olan Leucoagaricus leucothites (Vittad.) Wasser 1977’nin etanol ekstraktının antimikrobiyal aktivitesini ortaya koymak ve ayrıca Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi ile kimyasal bileşimin belirlenmesini sağlamaktır. Antimikrobiyal taramada on dokuz bakteri, bir adet maya suşu kullanılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen verilere göre L. leucothites farklı konsantrasyonlarda kullanılan tüm mikroorganizmalara karşı farklı seviyelerde hem antibakteriyel hem de antifungal aktivite ortaya koymuştur. Her ne kadar daha önce yapılmış birkaç çalışma bulunsa da; bu çalışmanın, L. leucothites'in antibakteriyel ve antifungal potansiyeli ve L. leucothites etanol ekstraktında bulunan bileşikler ile ilgili ilk ayrıntılı tarama raporu olduğu öne sürülebilir.
Dergi Adı Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi
Makale Dili İngilizce