Antimicrobial activity of Isothecium alopecuroides and potential effect of some climate elements on the activity of this bryophyte sample
Prof. Dr. Ergin Murat ALTUNER
Barbaros Çetin
Dokuz Eylül Üniversitesi, Türkiye
Çalışmanın amacı: Bu çalışmanın amacı, bir briyofit olan Isothecium alopecuroides (Lam. ex Dubois) Isov.’i örnek olarak kullanarak iklimin bir bitkinin antimikrobiyal aktivitesini nasıl önemli ölçüde etkileyebileceği göstermek ve araştırmacılar tarafından bitki örneklerini toplayabilecekleri doğru yeri ve zamanı belirlemek için dikkate alabilecekleri bazı önemli çevresel faktörleri ortaya koymaktır. Materyal ve Yöntem: İki adet briyofit örneği Aydın ve Muğla olmak üzere iki farklı lokasyondan toplanmıştır. Ekstraksiyon çözücüsü olarak kloroform, benzen, dietil eter, etil alkol, metil alkol, etil asetat, sdH20 ve 0,5 M Tris-HCl tamponu (pH: 8.0) kullanılmıştır. Antimikrobiyal aktivite Bacillus subtilis, Candida albicans, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella enteretidis, Shigella flexneri, Staphylococcus aureus ve Yersinia enterocolitica’ya karşı disk difüzyon, minimum inhibisyon konsantrasyonu ve minimum bakterisidal/fungisidal konsantrasyonu testleri ile denenmiştir. Meteorolojik veriler ise Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınmıştır. Temel Sonuçlar: Sonuç olarak Aydın'dan toplanan briyofit örneğinin sadece benzen ekstraktının B. subtilis'e etki ettiği, Muğla'dan toplanan örneğin ise B. subtilis, S. aureus, E. coli ve C. albicans'a farklı ekstraktlarda farklı değerlerde etkili olduğu gözlenmiştir. Bazı iklim elemanlarının da etkide önemli olduğu bulunmuştur. Araştırma vurguları: Sekonder metabolitlere dayalı yapılacak herhangi bir çalışmada, bitki örneklerinin toplandığı zaman ve çevresel koşulların dikkate alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı KASTAMONU UNIVERSITY JOURNAL OF FORESTRY FACULTY