Kastamonu’daki Tarihi Osmanlı Konağı’nda Tespit Edilen ZararlıBöceklere karşı Fümigasyon Uygulaması
Prof. Dr. Sabri ÜNAL
Ercan Özcan
Öğr. Gör. Cihan CILBIRCIOĞLU
Kastamonu ilinde bulunan kültürel değeri yüksek tarihi Kastamonu evleri ağaç malzemeden yapılmıştır. Bu ağaç malzemeler; çatı elemanları, kiriş, kolon, merdivenler, kapı ve pencere çerçeveleri ile mobilya ve diğer ahşap konstrüksiyonlardan oluşan kullanılmış kuru odunlardır. Bu çalışmanın amacı; Kastamonu’daki eski ahşap yapılardan biri olan Osmanlı Konağı’nda tahribat yapan böceklerin ve bu yapıları böceklere karşı koruyabilmek için, fümigasyon yönteminde kullanılan Alüminyum fosfitin etki derecesinin belirlenmesidir. Çalışma Osmanlı Konağında gerçekleştirilmiştir. Böcek zararı ile bulaşık olan örnekler tesadüfî örnekleme yöntemine göre toplanmıştır. Osmanlı Konağı’nda Anobium punctatum (De Geer) (Coleoptera; Anobiidae) ve Hylotrupes bajulus L. ( Coleoptera; Cerambycidae) türleri tespit edilmiştir. Zararın tespit edildiği odalarda Alüminyum fosfit ile fümigasyon gerçekleştirilmiştir. Zararın tespit edildiği odalarda bu fümigantın Anobium punctatum ve Hylotrupes bajulus böcekleri üzerinde etkili olduğu görülmüştür.
fumigasyon,zararlı savaşımı,depolanmış ürün zararlıları,Kastamonu,tarihi yapılar,zararlı böcekler,Hylotrupes bajulus,kültürel miras,Türkiye,Anobium punctatum
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 01-2008