Kastamonu İlinde Çeşitli Statülerde Koruma ve Kullanma Amaçlı Belirlenmiş Alanlar
Doç. Dr. Gökhan ŞEN
Seda Erkan Buğday
Dünya çapında doğa koruma alanında yaşanan gelişmeler paralelinde Türkiyede bu kapsamda birçokçalışma yapılmıştır. Sahip olduğu konum itibariyle de birçok alan çeşitli statülerle koruma altınaalınmıştır.Zengin biyoçeşitliliği bakımından Türkiyenin en nemli bölgelerinden biri olan Kastamonu ilinde deekolojik, kültürel ve sosyal yönleri ile birçok alan çeşitli statülerde koruma altındadır.Bu çalışmada, Kastamonu ilinde bulunan ve sahip oldukları özellikle orman ve diğer doğal kaynaklarnedeniyle çeşitli statüler kazandırılan alanların belirlenmesi ve mevcut durumunun ortaya konması, bualanların özellikleri ile statüleri hakkında bilgi verilmesi ve bu alanlar hakkındaki genel bilgilerin birçalışma altında toplanması amaçlanmıştır. Bu alanlar çalışmada, 2873 sayılı Milli Parklar Kanununa görekorunan alanlar, bu kanun kapsamı dışında kalan ve özel nitelikleri nedeni ile korunan alanlar verekreasyon amaçlı yönetilen alanlar olarak üç grupta incelenmiştir.Kastamonu ilinde 2 milli park, 3 tabiat parkı, 4 tabiat anıtı olmak üzere 2873 sayılı Milli ParklarKanununa göre korunan alanlar 38891,8 ha, 4 yaban hayatı geliştirme sahası, 2 muhafaza ormanı, 22 genkoruma ormanı, 7 tohum meşceresi, 2 tohum bahçesi üzere diğer kanunlar çerçevesinde özel niteliklerinedeni ile korunan alanlar 47636,7 ha ve 19 mesire alanı rekreasyon amaçlı yönetilen alanlar 147,1 haalanı kaplamaktadır. Toplamda da Kastamonu ilinin %0,66sı çeşitli statülerde korunmaktadır.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Makale Dili İngilizce