Determination of the Seasonal Effect on the Auction Prices of Timbers and Prediction of Future Prices
Doç. Dr. Gökhan ŞEN
Ersin Güngör
Bartın Üniversitesi, Türkiye
Mevsimsellik, mevsimlere bağlı olarak meydana gelen periyodik dalgalanmalar olarak ifade edilebilir. Ormancılık, doğaya açık bir işletme şekli olmasından dolayı mevsimsel dalgalanmalardan etkilenen sektörlerin başında gelmektedir. Baharda ağaçlandırmada, yazın yangın söndürmede, bahar ve yaz aylarında odun hammaddesi üretiminde görülen faaliyet artışlarında mevsimsel etkinin önemli bir payı vardır. Özellikle odun hammaddesi üretim işlerinin mevsim şartlarına bağlı olarak değişmesi, tomruk satış fiyatlarını doğrudan etkilemektedir. Bu araştırmada, Türkiye’deki odun arzının önemli bir kısmını gerçekleştiren Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’ndeki açık artırma yöntemi ile satışı yapılan 3. Sınıf Normal Boy göknar, karaçam, kayın ve sarıçam fiyatları üzerindeki mevsimsel etki incelenmiştir. Ayrıca bahsi geçen ürünler için gelecek yıla ilişkin fiyat tahminleri yapılmıştır. Bu amaçla çalışmada, Zaman Serisi Analizi kullanılmıştır. Analiz sonucunda, tüm 3. Sınıf Normal Boy göknar, karaçam, kayın ve sarıçam tomrukları açık artırmalı satış fiyatları üzerinde mevsimsel etkinin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, hesaplamalar sonucunda tomruk fiyatlarına ilkbahar ve yaz mevsimlerinin pozitif yönde, sonbahar ve kış mevsimlerinin ise negatif yönde etkisi olduğu belirlenmiştir.
Dergi Adı Bartın Orman Fakültesi Dergisi
Makale Dili İngilizce