Orman Köylerindeki Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin Swot Analizi İle Değerlendirilmesi (Maçka İlçesi Örneği)
Devlet Toksoy
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
Mustafa Yenigün
Doç. Dr. Gökhan ŞEN
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
Kooperatif kavramı kısaca, birlikte iş görmek anlamına gelmektedir. Özellikle kırsal alanda yaşayan ve piyasa ekonomisi koşullarına ayak uydurmada sıkıntıda olan köylüler için önemli bir kuruluş olarak görülmektedir. Kooperatifçilik, kırsal alanda sınırlı, dağınık ve düzensiz olanakları birleştirerek geliştirebilecektir. Daha az yatırım ile daha çok üretimin kooperatiflerle sağlanacağı yaygın bir kanıdır. Ancak uzun bir geçmişe ve pek çok desteğe rağmen orman köylerindeki kooperatifçilik faaliyetlerinden beklenen sonuçlar alınamamıştır. Bu durum kooperatiflerin kendisini ve çevresini daha gerçekçi bir yaklaşımla değerlendirmesini ve sonuçlara göre geleceğe yönelik daha sağlıklı hazırlanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu tür amaçlar için SWOT Analizi uygun bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Araştırmada, Maçka ilçesi orman köylerinde faaliyette bulunan 11 Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin (TKK) incelenmesinde yöntem olarak SWOT Analizi kullanılmıştır. 11 kooperatif yöneticisi ile kısa aralıklı iki oturum yapılmış ve eylem dizileri oluşturulmuştur. Maçka TKK için 9 adet güçlü yön tespit edilmiş olup en güçlü yön vergi avantajı, 11 adet zayıf yönden etkinlik derecesi en yüksek olan iş çeşitliliğinin az olması, 7 adet fırsat değişkeninden en etkili fırsat yeni yapılabilecek düzenlemelerle bölgede turizme yönelik faaliyetlerin artması ve desteklenmesi, 7 adet tespit edilmiş tehdit içinden en etkilisi gelişme ve kalkınma yönünde inancın ve güvenin kalmaması olarak belirlenmiştir.
orman köyleri,vergi,ormanlar,kooperatifler,kırsal alanlar,Türkiye,Karadeniz Bölgesi,kırsal toplum,kırsal kalkınma,SWOT Analizi,planlama
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi