img
Kastamonu Kıyılarından Yakalanan Bazı Ekonomik Balık Türlerinde Ağır Metal Birikiminin Tespiti   
Yazarlar
Adem Yavuz Sönmez
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Ali Eslem KADAK
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Arş. Gör. Rahmi Can ÖZDEMİR
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Soner BİLEN
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu çalışma İnebolu ve Cide Limanları arasında kalan bölgeden yakalanan Mezgit (Merlangius euxmus), Palamut (Sarda sarda), İstavrit (Trachurus trachurus) ve Barbun (Mullus barbatus) balıklarında ağır metal birikiminin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Örnekleme; 2014 Eylül ayında başlayıp Nisan 2015'e kadar devam etmiştir. Her bir türden 25-30 adet arasında olmak üzere balık örnekleri uygun av araçlarıyla toplanarak laboratuvara taşınmıştır. Her balıktan iki solungaç dikeni, ciğerin tümü ve 5gr'lık kas dokusu alınmıştır. Ağır metal analiz sonuçları; demir verileri tüm dokularda ve bütün türlerde diğer metallere göre yüksek olduğu izlenmiştir. En düşük ortalama palamut kasında 23,23 mg kg-1 olarak ölçülürken kastaki en yüksek ortalama 48,89 mg kg-1 ile Barbun kasında ölçülmüştür. Karaciğer ve solungaç dokularında ise en düşük ve en yüksek ortalamalar 189,65-267,45 mg kg-1 arasında belirlenmiştir. Kadmiyum en düşük ortalama İstavrit kasında 0,16 mg kgolarak belirlenirken en yüksek ortalama Palamut kasında 0,28 mg kg-1 olarak ölçülmüştür. Solungaç ve karaciğer dokularında birikim kas dokularına göre daha fazla tespit edilmiştir. Elde edilen kurşun verileri kas dokularında ortalama 5,48 mg kg-1 ile 7,21 mg kg-1 arasında değişirken solungaç ve karaciğer dokularında diğer metallere benzer şekilde yüksek olarak 8,87-12,26 mg kg-1arasında değişmiştir. Çinko verileri avlanan balık türlerinin kasında 5,45-9,89 mg kg-1 ortalamaları arasında değişirken, karaciğerde 12,56-14,45 mg kg-1, solungaçta ise 9,92-12,45 mg kg-1 arasında izlenmiştir. Nikel için kaslardaki en düşük ortalama 2,21 mg kg-1 olarak belirlenirken, bakır ortalamaları kaslarda 2,35-4,52 mg kg-1arasında izlenmiştir. Sonuç olarak demir, bakır, nikel, çinko verileri Türk gıda kodeksi, Avrupa birliği direktifleri ve dünya sağlık örgütü standartları çerçevesinde kabul edilebilir limitler içerisinde belirlenirken kadmiyum ve kurşun bu limitlerin üzerinde tespit edilmiştir
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Alınteri Zirai Bilimler Dergisi
Dergi ISSN 1307-3311
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 10-2016
Cilt No 31
Sayı 2016
Sayfalar 84 / 90
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 3

Paylaş