The Protective Effects of Osajin on Ischemia Reperfusion Injury to Rat Ovaries Biochemical and Histopathological Evaluation
Gülşen Çığşar
Osman Nuri Keleş
Serpil Can
Mehmet Karaca
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Türkiye
İsmail Can
Doç. Dr. Hüseyin Serkan EROL
Dilek Sağır
Sinop Üniversitesi, Türkiye
Özlem Özgül Abuç
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Türkiye
Ahmet Çakır
Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Türkiye
Gönül Zişan Öncel
Bünyami Ünal
Barış Anıl
Mesut Bünyami Halıcı
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
İnflamasyon ve Reaktif Oksijen Sınıfları (ROS) iskemi reperfüzyon (I/R) over hasarlarında çok önemli rol oynar. Bu in vivo çalışmanın amacı tek taraflıI/R ile oluşturulan over hasarı ve antiinflamatuvar ve antioksidant özellikli bir flavonoid olan osaj inin oksidatif denge üzerine etkilerini incelemektir.Çalışmada 48 yetişkin dişi Wistar albino rat kullanıldı. Kontrol (CN) grubuna yalnızca laparatomi uygulandı. CNOsaj in grubunda, sadece 200 mg/kgdozda osaj in verildi. IRVEHICLE grubunda, 3 saatlik iskemik periyodu 3 saatlik reperfüzyon takip etti; daha sonra bilateral yumurtalıklar alındı. IROsaj in100 veIROsaj in200 gruplarında 3 saatlik iskemiden sonra sırasıyla 100 ve 200 mg/kg osaj in reperfüzyondan önce oral olarak verildi.; 3 saatlik reperfüzyondansonra yumurtalıklar alındı. Deneylerden sonra, PMNlerin aktiviteleri ve oksidatif durumları için MPO, SOD ve CAT enzim aktiviteleri ve LPO düzeyleribelirlendi. Ek olarak histopatoloj ik değişimler tüm rat ovaryum dokularında incelendi. İstatistiksel analizler one-way ANOVA kullanılarak yapıldı(Duncan ile). Biyokimyasal ve histopatoloj ik sonuçlara göre, yüksek antioksidan SOD ve CAT enzim aktivitesine rağmen, I/R PMNlerin infiltrasyonunu,MPO aktivitelerini ve LPO düzeylerini artırdı. İskemik reperfüzyondan önce, osaj inin her doz seviyesi büyük bir düşüşe sebep olan yüksek dozlabirlikte IRVEHICLE grubunda olanlarla karşılaştırıldığında LPO düzeyi, MPO aktivitesi ve PMN infiltrasyonunu önemli derecede düşürdü. Ek olarak sonuçlardönüşümsüz ovaryum hasarının iyileştirmeden gelişmesine karşın osaj in ile tedavi I/R tarafından uyarılmış olduğunu gösterdi. Bu sonuçlar osaj ininovariyan iskemik reperfüzyon hasarına karşı koruma sağladığını düşündürmektedir. Bunun mekanizmaları oksidatif stresi ve aktivitelerini ve PMNinfiltrasyonunu azaltması ile ilgili olabilir.
Ischemia/Reperfusion | Osajin | Ovary | Oxidative stress | Rat
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale