Yazarlar |
Recep Gümüş
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye |
Halit İmik
Atatürk Üniversitesi, Türkiye |
Doç. Dr. Hüseyin Serkan EROL
Atatürk Üniversitesi, Türkiye |
Seçkin Özkanlar
Atatürk Üniversitesi, Türkiye |
Mesut Bünyami Halıcı
Atatürk Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu araştırmada sıcaklık stresine maruz bırakılan broylerlerin rasyonlarına katılan vitamin C (L-askorbik asit) ve ?-lipoik asidin karaciğer ve but eti dokularında antioksidan metabolizma üzerine etkileri araştırıldı. Araştırmada 4 grup oluşturuldu; Kontrol (bazal rasyon + 24°C sıcaklık), Stres (bazal rasyon + 34°C sıcaklık), Vit C (bazal rasyon + 250 mg askorbik asit/kg rasyon + 34°C sıcaklık) ve ALA (bazal rasyon + 250 mg ?-lipoik asit/kg rasyon + 34°C sıcaklık). Araştırmanın sonunda kesilen hayvanların karaciğer ve but eti dokularında katalaz (CAT) ve süperoksit dismutaz (SOD) aktiviteleri ile lipid peroksidasyon (LPO) ve glutatyon (GSH) seviyeleri belirlendi. Sıcaklık stresinin karaciğer ve but etinde CAT ve SOD aktiviteleri ile LPO ve GSH seviyelerini olumsuz etkilediği tespit edildi. Vitamin C'nin karaciğerde CAT ve SOD aktiveleri ile LPO seviyesini, but etinde CAT ve SOD aktiviteleri ile GSH seviyesini önemli oranda düzelttiği belirlendi. ?-lipoik asidin ise karaciğerde SOD aktivitesi ile LPO ve GSH seviyelerini, but etinde LPO ve GSH seviyelerini önemli oranda düzelttiği görüldü. Sonuç olarak stres karaciğer ve but eti dokularında antioksidan metabolizmayı olumsuz etkilerken, vitamin C ve ?-lipoik asit katkılarının antioksidan etkilerinin dokulara göre değişebileceği tespit edilmiştir |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi |
Dergi ISSN | 1306-6137 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 12-2017 |
Cilt No | 12 |
Sayı | 3 |
Sayfalar | 242 / 249 |
Doi Numarası | 10.17094/ataunivbd.291939 |