Türkiye de Ormancılık Hakkında Yayınlanan İlk Osmanlıca Makale
Prof. Dr. Bilal YURTOĞLU
Bu çalışmada, ilk Osmanlı popüler bilim dergisi olan Mecmû a-i Fünûnun, 1864 tarihli 32. sayısındayayınlanan, Ormancılık Fenni başlıklı Osmanlıca yazının, çevriyazısı ve sadeleştirmesinisunulmaktadır. Makalenin yazarı, daha sonra 1893-1908 yılları arasında orman genel müdürü olmuşMehmet Nazif Beydir. Bu yazı, Osmanlı döneminde, ormancılık hakkında popüler bir bilim dergisindeyayınlanan ilk makaledir. Makalede ormancılık biliminin tanımı yapılarak başlanmakta ardından bubilimin üç bölüme ayrıldığından söz edilmektedir. Birinci bölümün ağaçların ekim ve dikimiyle, ikincibölümün ormanların bakımı ile ilgilendiği, üçüncü bölümün konusunu ise ormanların korunması olduğubelirtilmektedir. Orman oluşturmada zeminin konumu, toprağın türü ve ağaçların cinsinin önemli olduğuvurgulandıktan sonra zemini etkileyen faktörlerden söz edilmektedir. Makalenin sonraki bölümleriyayınlanamamıştır.
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler EBSCO, CAB Abstracts, FAO Agris, EuroFOREST, TUBITAK-ULAKBIM
Basım Tarihi 11-2014