An Analysis of Young Children’s Preferences on STEM Activities in terms of Gender
Mustafa Çetin
Akdeniz Üniversitesi, Türkiye
Hasibe Özlen Demircan
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türkiye
Ezgi Şenyurt
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Aysun ATA AKTÜRK
STEM etkinliklerine katılım oranlarındaki farklılıkların cinsiyet açısından ortaya konması, cinsiyet eşitsizliğine yönelik önerilen bir çözümün, yalnızca yaşamın ilerleyen dönemlerinde değil, erken çocukluk döneminden başlayarak uygulanmasının gerekliliğini ortaya koymak için nesnel bir gerekçe sunabilir. Bu doğrultuda, bu çalışmanın amacı, 3-8 yaş arası çocukların STEM etkinlik tercihlerinin incelenmesidir. Çalışmanın örneklemi, her yıl düzenlenen sekiz saatlik bir bilim fuarında sunulan STEM etkinliklerine katılan 3-8 yaş arası 193 çocuktan oluşmaktadır. Araştırmanın verileri kontrol listesi aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın sonuçları, etkinliklere katılan erkek sayısının kızlara göre daha yüksek olduğunu göstermiştir. Katılım oranları yaş gruplarına göre incelendiğinde, 5 yaş grubunda erkeklerin, 6 yaş grubunda ise kızların daha çok katılım gösterdiği belirlemiştir. Altı etkinlikte kız ve erkek çocukların katılımları anlamlı düzeyde farklılaşmamaktadır. Diğer yandan, altı etkinlik arasından, erkeklerin manyetik duvar etkinliğine kızlara oranla anlamlı düzeyde daha fazla katıldığı saptanmıştır. Bu bulgular doğrultusunda, bu araştırma, STEM ile ilgili alanlardaki cinsiyet eşitsizliğinin ortaya çıktığı temelleri işaret etme açısından önemlidir.
STEM activities,gender-related preferences,gender gap,early childhood
Dergi Adı Journal of Education and Future
Makale Dili İngilizce