Migrants and the Bargaining Process in The Labor Market: Application of Ultimatum Game
Prof. Dr. Serkan DİLEK
Arş. Gör. Rumeysa YILDIRIM
Ülkeler arasındaki gelir farklılıkları, savaş ve kargaşa, siyasi istikrarsızlık gibi nedenlerle uluslararası göç hareketleri artarak devam etmektedir. Suriye, Irak, Afganistan gibi ülkelerdeki iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye en çok göçmen alan ülkelerden biridir. Göçmenler genellikle kendi ülkelerinin işgücü piyasasında ucuz işgücü olarak istihdam edilmektedir. Öte yandan kültürel farklılıklardan dolayı ev sahibi ülkenin insanları tarafından olumsuz davranışlara maruz kalabilmektedirler. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki göçmenlere düşük ücret teklif etme eğilimini araştırmaktır. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri üzerinde ültimatom oyunu uygulaması ile göçmenlerin Türkiye'de düşük ücretle çalışmaya istekli oldukları algısının varlığı ve işgücü piyasasında göçmenlere yönelik olumsuz tutumların varlığı araştırılmıştır. Araştırma sonucunda uyruğu bilinmeyen işçi adayına verilen ücret teklifi ile göçmen olduğu bilinen işçi adayına verilen ücret teklifi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ayrıca katılımcıların özgecil davranışlar sergiledikleri ve yabancı uyruklu teklif alanların (cevap verenlerin) teklifleri daha yüksek oranda kabul ettiği görülmüştür.
Göçmenler,İşgücü Piyasaları,Ücret Görüşmeleri,Irksal Farklılıklar,Irksal Önyargı,Diğergamlık,Ultimatom Oyunu
Dergi Adı Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 01-2023