İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisinde 2015-2019 Arasında Yayınlanan İktisat Makalelerinin Bibliyometrik Analizi
Prof. Dr. Serkan DİLEK
2000’li yıllardan itibaren Türkiye’de üniversite sayıları ve bu üniversitelerinaltındaki iktisat bölümleri artış göstermiştir. Dolayısıyla iktisatbölümlerindeki öğretim üyeleri, araştırmacılar ve iktisat konusundakibilimsel araştırmaların sayısı artmıştır ve artışın süreceği düşünülmektedir.Bu sayılara istinaden iktisat biliminin Türkiye’de geliştiği söylenebilir. İnsanve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 2012 yılından beri yayınlanmaktave TRDizin başta olmak üzere saygın indekslerde taranmaktadır. Dergideiktisat dâhil olmak üzere sosyal bilimler alanlarında makaleleryayınlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı 2015-2019 yılları arasında İnsan veToplum Bilimleri dergisinde yayınlanan iktisat makalelerinin bibliyometrikanalizini gerçekleştirmektir.Bibliyometrik araştırmalar, ilgili bilim dalında yaşanan gelişmeler hakkındadergi yöneticileri ve araştırmacılara fikir vermektedir. Bu araştırma iseiktisat konusundaki çalışmalar ile İnsan ve Toplum Bilimleri AraştırmalarıDergisi’nin gelişmesi açısından fikir vermektedir. İnsan ve Toplum BilimleriDergisi’nde yayınlanan iktisat makalelerinin çoğu bir ve iki yazar tarafındanyazılmıştır. Bu sonuç, iktisadın sosyal bilim olması ve sosyal bilimleralanında çalışmaların az yazarlı olmasının doğasından kaynaklanmaktadır.2017 yılından beri iktisat alanında makalelerin sayısında artış görülmüştür.İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi’nde Türkiye’nin tümbölgelerindeki üniversitelerden araştırmacıların yazdığı makaleleryayınlanmıştır. Başta gelen üniversiteler Karabük ve Uşak’tır. Ayrıcayayınlanan makalelerin çoğu Türkçe dilinde yazılmıştır. Yazarların çoğu isedoktora sahibi akademisyenlerdir. 2017 yılından itibaren amprikçalışmaların ağırlığının arttığı görülmektedir. Bu ise iktisat alanında yapılanaraştırmaların gidişatı ile doğru orantılıdır.
Dergi Adı İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Basım Tarihi 07-2020