Relationship Between Success and Competition: The Analysis of Selected European Football Leagues
Prof. Dr. Serkan DİLEK
Hayrettin Kesgingöz
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Türkiye
Yapı-Davranış-Performans Analizi, piyasa yapısının firma davranışını ve piyasa performansını etkilediğini savunmaktadır. Diğer bir ifadeyle rekabetçi piyasa yapısı, firma ve piyasa performansını da olumlu etkilemektedir. Piyasa yapısının bir unsuru olan yoğunlaşma oranları da piyasa performansını etkilemektedir. Futbol takımları arasındaki rekabet ile firmaların piyasalardaki rekabeti arasında farklılıkların yanı sıra benzerlikler de bulunmaktadır. Bu benzerlikler ise futbol takımlarının uluslararası karşılaşmalardaki başarısını etkileyebileceğini düşündürtmektedir. Bu çalışmanın amacı Avrupa ulusal lig yapısının futbol takımlarının Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi performansını etkileyip etkilemediğini araştırmaktır. Bu amaçla seçilmiş Avrupa ulusal liglerindeki yoğunlaşma oranları Herfindahl- Hirschman indeksi ile hesaplanmıştır. Firmaların rekabeti ile futbol takımlarının rekabeti arasındaki farklılıklar dikkate alınarak yoğunlaşma oranları yorumlanmıştır. 2000-2001 sezonundan itibaren Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Liginde şampiyonluklar kazanan, başarılı olan futbol takımlarının rekabet ettiği ulusal ligler (İspanya, İngiltere, Almanya, İtalya, Fransa, Hollanda, Portekiz, Belçika, Rusya, Türkiye) ligleri ele alınmıştır. İngiltere haricindeki liglerin ortalama yoğunlaşma oranlarının düşük olduğu ancak son yıllarda artış gösterdiği sonucu ortaya çıkmıştır. Ayrıca yoğunlaşma oranları azaldıkça takımların uluslararası alanda başarılarının arttığı hipotezi doğrulanamamıştır.
Dergi Adı İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Makale Dili İngilizce