Dindarlık Tipolojileri Bağlamında Üniversite Gençliğinin Dindarlık Algıları
Şemsettin Kırış
Prof. Dr. Serkan DİLEK
Ülkemizde genellikle Batı’da üretilen dindarlık ölçeklerikullanılmaktadır. Ancak son zamanlarda dindarlık ölçekleri ile ilgiliyapılan çalışmalarda tercüme ölçeklerden, özgün ölçeklere doğru birgelişimin bulunduğu kanaatindeyiz. Geliştirdiğimiz dindarlık ölçeğindemodern dindarlık dinamikleri dikkate alınmıştır. Son yıllarda sekülerdindarlık tipolojisinde bir artış görülmektedir. Günümüzde inançbakımından dinden kopmadığı halde dinden bağımsız davranmanın dayaygınlaşma eğiliminde olduğu inkâr edilemez. Deizm tartışmaları dabununla alakalıdır. Trendi yükselen dindarlık tipolojisi seküler dindarlıkolarak görünmektedir. Seküler dindarlık dinin toplumun içinde sembolikbir aidiyet olarak kalması, sosyal hayata, giyim kuşama, turizme veekonomiye müdahale etmemesi talepleriyle tezahür edebilmektedir.Hazırladığımız ölçekte bu talepler dikkate alınmıştır.Bu çalışmamızda geliştirdiğimiz bir anketi dindarlık algılarındakideğişimlerin daha sıcak yaşandığı iki grup öğrenci üzerinde uyguladık.Anketimizi uygulayacağımız öğrenci gruplarını “ilahiyat” ve “ekonomi”eğitimi almakta olan öğrenciler olarak belirledik. Bu yaklaşımımızınsebebi şudur: İlahiyat fakülteleri modern dünyaya entegre yüksek dineğitimi yapan kurumlardır. Lisans eğitiminin kampüs dışında birmekânda değil, kampüs içinde yapıldığı bir İlahiyat Fakültesini özellikleseçtik. İkinci öğrenci grubunun ekonomi eğitimi almakta olan öğrencilerarasından seçilmesi, modern dünyada din algısının yaşadığı ve evrildiğidönüşümleri daha kolay yansıtacağı yolundaki hipotezimizdenkaynaklanmaktadır. Kampüs, sekülerliğin açık egemenliğinin hissedildiği bir sosyalortam ve yaşam alanıdır. Kampüs ortamında giderek güçlenen vekurumsal destek gören, seküler dindarlıktır. Modern dünyada dindarlıkinsanlar için sorun olmaya devam edecektir. Dindarlığın en büyükmeselesi toplumsal alanda gerçekleşememektir.Modernizmin baskısı altında geleneksel dindarlık temsil sorunuyaşamaktadır. Geldiğimiz noktada geleneksel dindarlığa rol ve görevyükleme, kamusal ve sosyal alanda inisiyatifi elinde bulundurma yetkisiseküler dindarlıkta görünmektedir. Modern dünyada dindarlığınsürdürülebilirliği sorun olmaya devam edecektir.
Dergi Adı Turkish Studies- Comparative Religious Studies
Basım Tarihi 09-2019
Makale Linki http://turkishstudies.net/files/turkishstudies/96ed8bd5-481a-43d2-a58a-14d36d0f55c5.pdf