Paylaşmak Güzeldir: Bir Ültimatom Oyunu Uygulaması
Prof. Dr. Serkan DİLEK
Hayrettin Kesgingöz
Karabük Üniversitesi, Türkiye
Ekonomi, bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak için verdikleri kararlara dayalı bir bilim dalıdır. Batı kökenligelişen ekonomi teorisi ise insanların rasyonel ve bencil karar verdiklerini varsayarak gelişmiştir. Homoeconomicus insan paylaşmaz, sadece kendi, menfaatini düşünür. İnsanların karar verme mekanizmalarınınincelenmesinde ültimatom oyununa sık biçimde başvurulmaktadır. Ültimatom oyunu bireyin bencil paylaşımı mıyoksa adil paylaşımı mı tercih ettiğini göstermektedir. Yapılan çalışmalar insanların paylaşımcı davranmayı tercihettiklerini göstermektedir. Bu çalışmanın amacı Türk toplumunda insanların ültimatom oyununda bulunacaklarıtercihlerin belirlenmesidir. Bu amaçla Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileriüzerinde çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda insanların paylaşmaya daha istekli olduğu ve adil olmadığınıdüşündükleri durumlarda rasyonel davranmadıklarını göstermektedir.
Dergi Adı Business and Management Studies:An International Journal
Makale Dili İngilizce