Üniversite Öğrencilerinde Ruhsal Durumun İncelenmesi
Mersin Üniversitesi, Türkiye
Semra Erdoğan
Mersin Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin ruhsal belirti düzeyleri ve etkileyen faktörlerin belirlenmesiamacıyla yapılmıştır.Yöntem: Tanımlayıcı tipteki çalışmanın örneklem grubunu, bir devlet üniversitesine bağlı lisansdüzeyinde örgün öğrenim gören, 1015 öğrenci oluşturmuştur. Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu,Kısa Semptom Envanteri (KSE) uygulanmıştır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde ShapiroWilk testi, Student t testi, Varyans analizi, Levene testi, One Way ANOVA, Welch testi, LSD veGames-Howell kullanılmıştır.Bulgular: Öğrencilerin 698’i (%68,8) 21-25 yaş grubundadır. Öğrencilerde KSE puan ortalamasınagöre, en fazla görülen semptomlar; depresyon, anksiyete ve olumsuz benlik bulgusudur. Verilerindeğerlendirilmesi sonucu, cinsiyet, bölümü isteyerek okuma, aile tipi, gelir durumu, barınmadurumu ve kendine fiziksel zarar verme değişkenlerine göre Kısa Semptom Envanteri (KSE) puanortalamalarında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05, p<0,01, p<0,001).Sonuç: Araştırma sonuçlarına göre, cinsiyeti kadın olan, bölümü isteyerek okumadığını belirten,anne-babası olmayan, akraba yanı ve sosyal hizmetlerde kalan, sosyoekonomik düzeyi kötü, kendisinedaha önce fiziksel olarak zarar verdiğini belirten öğrencilerin risk grubunu oluşturduklarıbelirlenmiştir.
Dergi Adı JAREN
Basım Tarihi 01-2020
Doi Numarası 10.5222/jaren.2020.41033
Makale Linki https://jag.journalagent.com/jaren/pdfs/JAREN-41033-ORIGINAL_RESEARCH-TURKLES.pdf