Birinci Dünya Savaşı Sonrası İngiltere nin Irak'ta Devlet Kurma Çabaları
Cemile Şahin
Karabük Üniversitesi, Türkiye
Öğr. Gör. Samet YÜCE
Bu çalışmanın amacı, Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz işgaline uğrayan Mezopotamyada İngilterenin yürütmüş olduğu politikaları araştırmaktır. Fakat bu dönemi sağlıklı bir şekilde anla- yabilmek için Mezopotamyanın ya da Irakın siyasal, iktisadi ve sosyal geçmişini genel hatlarıyla bilmek uygun olacaktır. Bu nedenle çalışmamızda öncelikle işgal öncesi Irakın genel bir görünümünü anlatmaya çalıştık. Irakta yaşayan nüfusun geleneksel toplum yapıları, birbirleriyle ve yönetim ile var olan ilişkileri milli kimlik bağlamında sorgulanmıştır. Ardından işgal sonrasında Irakta meydana gelen gelişmeler ele alınmıştır. İngilterenin Irakı yönetmek için kullandığı stratejiler ve bu stratejilere halkın tepkisi araştırılmıştır. Bu bağlamda, manda yönetimi, 1920 İsyanı, Kahire Konferansı ve Irak Krallığı gibi önemli olgu ve olayların üzerinde durulmuştur. Bu olgu ve olayların sebepleri ve sonuç- ları tartışılarak günümüzdeki Irakın sorunlarını anlamaya yönelik analizler yapılmaya çalışılmıştır. Araştırma, Ortadoğu ve Irak konusunda uzman kişilerin hazırlamış olduğu bilimsel eserleri esas alan zengin bir kaynakçadan istifade edilerek hazırlanmıştır. Sonuç olarak araştırma, Irakın kendine özgü siyasal, sosyal ve iktisadi koşullarından dolayı, gerek içeriden gerekse de dışarıdan yönetilme güçlüğünü ortaya koymuş ve ülkede günümüzde meydana gelen istikrarsızlığı ulus devlet inşa sürecinde yapılan hatalarda görmüştür.
Dergi Adı GAZİ AKADEMİK BAKIŞ DERGİSİ
Basım Tarihi 01-2014