Vegetation Cover Change Analysis of Phytogeographic Regions of Turkey Based on CORINE Land Cover Datasets from 1990 to 2018
Dr. Öğr. Üyesi Emre AKTÜRK
Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Kerim GÜNEY
Çalışmanın amacı: Arazi örtüsünün mevcut durumu ve zamana bağlı değişimi günümüzün en popüler konulardan biridir ve ekosistemlerin korunması ve küresel iklim değişikliği ile mücadelede büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmanın ana amacı, Türkiye’nin ve fitocoğrafik bölgelerinin son 28 yıl içerisinde yaşadığı vejetasyon örtüsü üzerindeki değişimlerin ortaya konulmasıdır. Çalışma alanı: Çalışma alanı olarak belirlenen Türkiye 779.646 kilometre karelik bir alana sahiptir. Ayrıca, Türkiye farklı floristik özellikler gösteren üç fitocoğrafik bölgeye (Akdeniz, Avrupa-Sibirya, IranTuran) ev sahipliği yapmaktadır. Materyal ve yöntem: 1990, 2000, 2006, 2012 ve 2018 yıllarına ait CORINE arazi örtüsü verileri Türkiye ve fitocoğrafik bölgelerinin vejetasyon örtüsünün incelenmesinde kullanılmıştır. Temel sonuçlar: Elde edilen sonuçlara göre 1990-2018 döneminde ormanların ve seyrek bitki örtüsü varlığının azaldığı tespit edildi. Ormanlardaki değişimin, ağırlıklı olarak karışık ormanların azalmasından kaynaklandığı görülmüştür. Genel olarak, tüm fitocoğrafik bölgeler son 28 yılda karakteristik özelliklerini göstermiştir. Araştırma vurguları: Bu çalışmada elde edilen nicel ve istatistiksel sonuçlar, önümüzdeki yıllarda uygulanacak eylemler için belirleyici olacağı düşünülmektedir.
Vegetation Cover,CORINE,Phytogeography,GIS,Remote Sensing
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi