Heavy metal Pb and Ni accumulation in the branch andbark tissues of street tree Sophora japonica L
Mesrur Ümit Bingöl
Fatmagül Geven
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Kerim GÜNEY
Bu çalışmada, araştırmacılar trafik akışının yoğn olduğu Ankara’da yetişen cadde ağacı Sophora japonica L.’nın dal ve kabuklarında biriken kurşun ve nikel miktarının aylık değişimini ortaya koymuşlardır. Trafik ışıkları ve kavşaklara yakın olan ağaçlarda ağır metal birikiminin daha yoğun olduğu tesbit edilmiştir. Yağmurlu mevsimlerde beklenmedik bir şekilde dallardaki ve kabuktaki kurşun ve nikel birikiminin arttığı görülmüştür. Kurşun ve nikel birikimi ağacın yaşına bağlı olarak kabukta dallara göre daha yavaş olmaktadır.
hava kirliliği,ağır metaller,ağaç kabuğu,nikel,trafik,ağaç yaşı,dal,Styphnolobium japonicum,kurşun,yağış mevsimi
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi