ANK Herbaryumu Polygonaceae Familyasının Revizyonu ve Veritabanının Hazırlanması
Fatmagül Geven
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Mesrur Ümit Bingöl
Dr. Öğr. Üyesi Kerim GÜNEY
Bu proje ile bitkisel kaynaklı biyolojik zenginliklerimizin birikimlerini içeren ANK (Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü) herbaryumundaki bitki önekleri (Polygonaceae familyası) tek tek elden geçirilmiş ve listelenmiştir. ANK’ ta bulunan Polygonaceae familyasına ait 448 bitki örneğinin incelenmesi sonucu 5 cins ve bu cinslere ait toplam 58 takson tespit edilmiştir. Toplam tür sayısı 48’ dir. 5 tür Türkiye için endemik olup endemizm oranı % 10,4’ tür. En çok tür içeren ilk üç cins sırasıyla şöyledir: En zengin cins Polygonum’dur. Cinslerin tür sayıları: Polygonum L. 24, Rumex L. 19, Atraphaxis L. 2’dir. Türlerin fitocoğrafik bölgeler dağılımları ve oranları ise; Bilinmeyenler 33 (% 68,7), İran-Turan elementi 10 (% 20,8), Avrupa-Sibirya elementi 3 (% 6,2), Akdeniz elementi 2 (% 4,1) şeklindedir.
Rumex,herbaryumlar,Polygonaceae,veri tabanı,coğrafi dağılım,Polygonum
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale