Yazarlar (2) |
![]() |
![]() |
Özet |
Canlı yaşamının sürdürülebilmesi için beslenme, zaruri bir faaliyettir. İlk başlarda besinleri çiğ şekilde tüketen insanoğlu ateşin keşfi ile yiyecekleri pişirmeyi öğrenmiştir. Bu yolla kolay çiğnenen ve hazmedilen daha sağlıklı besinler tüketilmeye başlamıştır. Geliştirilen pişirme ve saklama yöntemleriyle zenginleştirilen beslenme, insanoğlunun hayatının odak noktalarından birini teşkil etmektedir. Obezite, gün geçtikçe yaygınlaşan ciddi sağlık problemlerinden biridir. Özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sıklıkla rastlanan söz konusu durum, genel itibariyle; vücut sağlığını tehdit edecek biçimde bedende aşırı yağ birikmesi veya depolanması şeklinde tanımlanmaktadır. Önlem alınmadığı takdirde cerrahi müdahaleleri dahi gerektiren ilgili sorunun temelinde birçok faktör bulunmaktadır. Obezitenin nedenleri arasında, günümüz hızlı yaşam biçiminin insanları sürüklediği yanlış beslenme olgusunun yanı sıra psikolojik etmenler de yer almaktadır. Farklı disiplinlerin ortak sorunsalı olan obezite ile ilgili duyarlı yaklaşımların ortaya konması gereklilik arz etmektedir. Konu ile ilgili özellikle tıp, beslenme ve diyetetik alanında çalışmalar yapıldığı izlenmekte olup Gastronomi çatısı altında da obezite probleminin tartışılması ve ilgili sorunun bertaraf edilmesi noktasında çözümcül tavırlar sergilenmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda lezzet ve görsel etki yitirilmeden daha sağlıklı ve dengeli besinlerin hazırlanma yöntemleri yaygınlaştırılmalıdır. Sosyolojik bakımdan incelendiğinde toplumsal sorunları beraberinde getiren obezitenin sadece fazla kalori alımı olmadığı, aynı zamanda bahsi geçen durumu tetikleyen psikolojik etmenlerin de varlığı göz önünde … |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayınlanan tam makale |
Dergi Adı | INTERNATIONAL JOURNAL OF SOCIAL, HUMANITIES AND ADMINISTRATIVE SCIENCES |
Dergi ISSN | 2630-6417 |
Dergi Tarandığı Indeksler | ICI World of Journals, Index Copernicus Eurasian Scientific Journal Index (ESJI), Root Society for Indexing, ResearchBible (Academic Resource Index), Scientific Indexing Services (SIS), Directory of Research Journals Indexing (DRJI), I2OR Indexing Services & Evaluation of Publication Impact Factor (PIF), Society of Economics and Development, Active Search Results Engineer (ASR) |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 12-2023 |
Cilt No | 9 |
Sayı | 71 |
Sayfalar | 4116 / 4125 |
Doi Numarası | 10.29228/JOSH |
Makale Linki | https://journalofsocial.com/index.jsp?mod=makale_tr_ozet&makale_id=74158 |