Yazarlar (2) |
![]() Türkiye |
![]() Türkiye |
Özet |
İnsanoğlunun gündelik kullanım ihtiyacının önemli bir bölümünü oluşturan pişirme, yeme-içme ve saklama kapları ile sacayağı gibi seramik formlar, beslenme alışkanlıklarındaki değişimler ile birlikte evrilerek bugünkü durumuna ulaşmıştır. İlgili sürece etki eden en önemli unsurlardan biri olan ergonomi, tasarımın estetik yönü ile birlikte iç içe hareket etmektedir. Çelik ve bakır gibi malzemelerin henüz kullanılmadığı dönemlerde yiyeceklerin içinde pişirildiği, servis edildiği ve saklandığı birincil malzeme niteliğinde olan seramik, günümüzde yaygın kullanımını halen sürdürmektedir. Yukarıda belirtilen kullanım amaçlarına cevap veren, kolay şekillendirilme yönüyle öne çıkan seramik bünye, tasarım sürecinde ergonomik olasılıkları da artırdığı için vazgeçilmez bir malzeme konumundadır. Araştırma, öncelikli olarak gastronomi tarihinde pişirme, yeme-içme (servis elemanı) ve saklama elemanı olarak kullanılan seramik … |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | MLA dergilerinde yayınlanan tam makale |
Dergi Adı | Ulakbilge Sosyal Bilimler Dergisi |
Dergi ISSN | 2148-0451 |
Dergi Tarandığı Indeksler | DOAJ, Erih PLUS, EBSCO CEEOL, Index Copernicus, MLA |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 12-2020 |
Cilt No | 8 |
Sayı | 55 |
Sayfalar | 1516 / 1530 |
Doi Numarası | 0.7816/ulakbilge-08-55-01 |
Makale Linki | http://www.ulakbilge.com/arsiv.php |
Atıf Sayıları | |
Google Scholar | 6 |