img
img
Seramik Pişirme, Yeme-İçme Ve Saklama Kaplarının Ergonomik Gelişim Süreci     
Yazarlar (2)
Prof. Dr. Seyhan YILMAZ Prof. Dr. Seyhan YILMAZ
Türkiye
Doç. Dr. Firdevs Müjde GÖKBEL YAVUZOĞLU Doç. Dr. Firdevs Müjde GÖKBEL YAVUZOĞLU
Türkiye
Devamını Göster
Özet
İnsanoğlunun gündelik kullanım ihtiyacının önemli bir bölümünü oluşturan pişirme, yeme-içme ve saklama kapları ile sacayağı gibi seramik formlar, beslenme alışkanlıklarındaki değişimler ile birlikte evrilerek bugünkü durumuna ulaşmıştır. İlgili sürece etki eden en önemli unsurlardan biri olan ergonomi, tasarımın estetik yönü ile birlikte iç içe hareket etmektedir. Çelik ve bakır gibi malzemelerin henüz kullanılmadığı dönemlerde yiyeceklerin içinde pişirildiği, servis edildiği ve saklandığı birincil malzeme niteliğinde olan seramik, günümüzde yaygın kullanımını halen sürdürmektedir. Yukarıda belirtilen kullanım amaçlarına cevap veren, kolay şekillendirilme yönüyle öne çıkan seramik bünye, tasarım sürecinde ergonomik olasılıkları da artırdığı için vazgeçilmez bir malzeme konumundadır. Araştırma, öncelikli olarak gastronomi tarihinde pişirme, yeme-içme (servis elemanı) ve saklama elemanı olarak kullanılan seramik …
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü MLA dergilerinde yayınlanan tam makale
Dergi Adı Ulakbilge Sosyal Bilimler Dergisi
Dergi ISSN 2148-0451
Dergi Tarandığı Indeksler DOAJ, Erih PLUS, EBSCO CEEOL, Index Copernicus, MLA
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 12-2020
Cilt No 8
Sayı 55
Sayfalar 1516 / 1530
Doi Numarası 0.7816/ulakbilge-08-55-01
Makale Linki http://www.ulakbilge.com/arsiv.php
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Google Scholar 6
Seramik Pişirme, Yeme-İçme Ve Saklama Kaplarının Ergonomik Gelişim Süreci

Paylaş