Mide kanserinin preoperative değerlendirilmesinde endoskopik ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografinin yeri ve değeri
Ahmet Güzelay
Prof. Dr. Zafer ERGÜL
Duray Şeker
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Türkiye
Gaye Necipoğlu
İsmet Baran
İbrahim Karataş
AMAÇ: Bilindiği üzere, malign hastalıklar nedeniyle oluşan ölümlerin ilk sıralarında mide kanserleri yer almaktadır. Mide kanserlerinin prognozu açısından, teşhis anındaki evrelendirme çok önemlidir. Preoperatif evrelendirmede kullanılan tetkikler ile; duvar invazyonu derecesi, lenf nodu tutulumu, komşu organ invazyonu ve uzak metastaz gibi kriterleri değerlendirmek zorunludur.1,2,3 GEREÇ VE YÖNTEM: Bu amaçla; SSK Ankara Eğitim Hastanesi 3. Genel Cerrahi Kliniğinde Ekim 95 ile Kasım 97 tarihleri arasında opere edilen 20 mide kanserli hasta bu çalışma grubuna alınmıştır. Ameliyattan önce yapılan bilgisayarlı tomografi (BT) ve endoultrasonografi (EndoUSG) yöntemlerinin duyarlılık ve sensitivite değerleri ameliyat bulguları ile karşılaştırılmıştır. BULGULAR: Serozal invazyon lenf nodu tutulumu ve perigastrik organ invazyonunu değerlendirmede hem BT hem endoUSG aynı spesifite değerini gösterirken, endoUSG'nin spesifite değeri BT'den daha yüksektir. SONUÇ: Sonuç olarak endoUSG preoperatif evrelemede BT'ye göre daha değerli bulunmuştur.
Tomografi, x-ışınlı bilgisayarlı,Preoperatif bakım,Mide neoplazmları,Neoplazm metastazı,Ultrasonografi
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Mn Klinik Bilimler Ve Doktorlar Dergisi.8(1),48-52 2002