Akut bilier pankreatitte endoskopik retrograde kolanjiopankreatografi ve laparaskopik kolesistektominin rolü.
Prof. Dr. Zafer ERGÜL
Erdinç Acar
Duray Şeker
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Türkiye
İsmet Baran
İbrahim Karataş
Gaye Necipoğlu
AMAÇ: Akut bilier pankreatit (ABP) de hastalığa neden olan safra yolları taşlarının minimal invaziv yöntemlerle (Endoskopik Retrograd Kolanjiopanreatografi+Endoskopik Sfinkterotomi+Taş ekstrasyonu) safranın duedonuma drenajının sağlanması ve sonrasında laparoskopik kolesistektomi yapılarak etyolojinin tamamen ortadan kaldırılmasının değerlendirilmesi. GEREÇ VE YÖNTEM: Mayıs 1996-Aralık 1999 tarihleri arasında ABP tanısı alan 29 kadın 9 erkek hasta rutin biyokimya tetkiklerini takiben Ranson Kriterleri ışığında değerlendirildi. Erken ERCP yapıldıktan sonra laparoskopik kolesistektomi uygulandı. Sonuçlar istatistiksel olarak araştırıldı. BULGULAR: Hastaların %96 sında kolesistolithiasis ve %6 sında yoğun safra çamuru tespit edildi. ERCP ile değerlendirmede hastaların %44 ünde koledok kanalı normal çapta ve taş yoktu, %47 sinde koledok dilate ve taş vardı, %9 unda koledok kanalı normal çapta ve koledok içerisinde safra çamuru mevcuttu. SONUÇ: ABP nedeniyle hastaneye başvuran hastalara, bu veriler ışığında erken ERCP ve sfinkterotominin faydası, özellikle ağır atakta daha belirgin görünmektedir. ERCP+Endoskopik sfinkterotomi ile birlikte laparoskopik kolesistektomi, ABP tedavisinde artık kabul görmüş minimal invaziv güvenilir ve etkili bir yöntemdir.
Kolesistektomi, laparoskopik,Kolanjiyopankreatografi, endoskopik retrograd,Akut hastalık,Pankreatit
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Klinik Bilimler Ve Doktorlar Dergisi