Major abdominal cerrahi geçirmiş kritik hastalada hiperlaktateminin nadir bir nedeni:Tiamin eksikliği.
Fatma Yıldırım
Harun Karabacak
Prof. Dr. Zafer ERGÜL
Tip B laktik asidoz, tip A (hipoksik) laktik asidozdan ayırt edilmesi gereken, yeterincetanınmayan bir klinik durumdur. 56 yaşında kadın hastaya kolon kanseri ve karaciğermetastazı nedeni ile sağ hemikolektomi, ileokolik anastomoz ve karaciğer metastazektomiyapıldı. Ameliyattan iki gün sonra ateş, hipotansiyon ve taşikardi bulgularıile genel cerrahi yoğun bakım ünitesine kabul edildi. Bilinci açıktı. Giriş laboratuvartestlerinde nötrofil sayısı 3x103/µL idi. Kan gazında pH: 7,35, PaCO2: 44,8 mmHg, HCO3-:22.1 mEq/L baz açığı: -3,3 mmol/L ve laktat: 4,3 mmol/L idi. Böbrek fonksiyon testlerinormal düzeyde, karaciğer enzimler orta seviyede yükselmişti (AST: 647 U/L ALT:153 U/L). Yara yeri kültüründe üreyen Escherichia coli için Piperasilin tazobaktambaşlandı. Hastaya izotonik sodyum klorür çözeltisi ile uygun sıvı tedavisi septik şokiçin uygun antibiyoterapi ve kan basıncını düzenlemek için inotrop destek sağlandı.Uygun kan basıncı ve doku perfüzyonu sağlanmasına rağmen hastanın laktat seviyesi23 mmol/L ye kadar yükseldi. Anastomoz kaçağı şüphesi ile abdomen bilgisayarlıtomografi anjiografi çekildi. Perforasyon ve iskemi lehine bulguya rastlanmadı. Hastanınlaktat yüksekliğinin hipoksemiden kaynaklanmadığı düşünülerek Vit B1 (Tiamin)kan düzeyi gönderildi. Laktik asit yüksekliğine asidoz eşlik etmediğinden tiaminreplasmanı yapılmakta acele edilmedi. Tiamin seviyesi 10 µg/L (25-75 µg/L) ölçüldü.100 mg/gün intravenöz tiamin başlandı. 3 gün içerisinde hastanın laktat seviyesi 2,5mmol/L'ye sonrasında 72 saatte 1,9 mmol/L'ye geriledi. Hastanın anamnezi derinleştirildiğindeoral alımının kötü olduğu ve son iki gündür total parenteral nutrisyon(TPN) bağımlı olduğu öğrenildi. Hastanın TPN'sinde ek olarak vitaminler yoktu. Muhtemelenbaşvurudan itibaren hastanın tiamin düzeyinin düşük olduğu düşünüldü.
Dergi Adı Yoğun Bakım dergisi
Dergi ISSN X