Gastronomi Festivali Tercihinde Ziyaretçilerin Memnuniyet ve Bağlılık Düzeylerini Etkileyen Faktörler: Ege Bölgesi Örneği
Öğr. Gör. Elif ASLAN
Aylin Akoğlu
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Türkiye
Serkan Şengül
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Türkiye
Günümüzde düzenlenen gastronomi festivalleri hem yerel bölgelerin hem deturistlerin popüler cazibe unsuru haline gelmiştir. Ziyaretçilerin ilgi odağıhaline gelen ve her geçen gün sayısında artış yaşanan gastronomi festivalleriyerel yiyecek ve içeceklerin tanıtılmasında ve destinasyonu ziyaret eden kişisayısının artmasında önemli rol oynamaktadır. Türkiye’de en fazla gastronomifestivali düzenlenen bölge Ege Bölgesi’dir. Bu doğrultuda gastronomi festivalitercihinde ziyaretçilerin memnuniyet ve bağlılık düzeylerini etkileyenfaktörlerin Ege Bölgesi örneğinde belirlenmesi amaçlanmıştır. EgeBölgesi’ndeki festivaller ziyaret edilerek festivallere katılan ziyaretçilere anketuygulanarak nicel bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Beş gastronomi festivalinekatılım sağlanmış olup 400 ziyaretçiden elde edilen verilerin analizindeYapısal Eşitlik Modellemesi testi gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilensonuçlara göre festival alanı faktörünün ziyaretçilerin memnuniyetini önemliölçüde etkilediği görülmüştür. Ayrıca personel, bilgilendirme yeterliliği veyiyecek içecek faktörünün az da olsa ziyaretçilerin memnuniyetini etkilediği;uygunluk faktörünün ise ziyaretçiler için önemli olmadığı sonucunaulaşılmıştır.
memnuniyet,Gastronomi Festivali,bağlılık,ege bölgesi
Dergi Adı Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi