Al7050 Serisi Talaşlar Kullanılarak Sıcak Ekstrüzyon Yöntemi ile Üretilen 5 B4C Takviyeli Kompozit Malzemelerin Mikromekanik Özellikleri
Burak Kurtoğlu
Prof. Dr. Arif UZUN
Bu çalışmada, Al7050 serisi talaşlardan sıcak ekstrüzyon yöntemi ile %5 B 4 C takviyeli kompozit malzemeüretimi gerçekleştirilmiştir. Deneysel çalışmalar başlangıç olarak Al7050 serisi bulk malzemelerden frezetezgâhında talaş üretimi ile başlamıştır. Üretilen talaşlar aseton ve alkol banyosundan geçirildikten sonrakurutma işlemleri ile temizlenmiştir. Daha sonra Al7050 serisi talaşlara ağırlıkça %5 oranında B 4 Cparçacıkları ilave edilerek bilyeli öğütücüde 5 saat boyunca homojen bir karışım sağlanmıştır. Elde edilenkarışım 600 MPa basınç altında 550 o C sıcaklıkta tek yönlü olarak sıkıştırılarak biyet hale getirilmiştir.Çalışmada sıcak presleme yöntemi ile üretilen biyetler 550 o C sıcaklıkta ısıtıldıktan sonra ekstrüzyon işleminetabii tutulmuştur. Ekstrüzyon sonrası üretilen kompozit çubuk numunelerin mikro-mekanik özellikleri derinlikduyarlı sertlik ölçme testleri ile analiz edilmiştir. Numuneler üzerinde farklı pik yükleri (2.94, 1.96 ve 0.98 N)altında derinlik duyarlı Vickers indentasyon testleri uygulanmıştır. Numunelerin mikro-mekanik özelliklerinideğerlendirmek için yük (P)-penetrasyon derinliği (h) eğrileri analiz edilmiştir.
Dergi Adı Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi
Basım Tarihi 03-2019