PRODUCTION OF MELT-SPUN Al-20Si-5Fe ALLOY AND BORON CARBIDE (B4C) COMPOSITE MATERIAL
Muhammed Fatih Kılıçaslan
Prof. Dr. Arif UZUN
Ercan Karaköse
Kayseri Üniversitesi, Türkiye
In this study, metal matrix composite materials containing melt-spun Al-20Si-5Fe alloys and boron carbide was produced by high energy ball milling and then hot pressing at 200 MPa pressure and 450°C. Mechanical and microstructural characterizations were performed by using an optical microscopy, X-Ray diffractometer, and dynamic microhardness tester. It was observed that boron carbide particles were homogenously distributed in the microstructure and values of microhardness and elastic modules were averagely 830 MPa and 42 GPa, respectively.
Metal matrix composite,rapid solidification,Al-Si alloys
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı ARCHIVES OF METALLURGY AND MATERIALS