Shielding Property of Closed Cell AlSi7 Foams and AlSi7 Bulk Materials against Gamma Rays
Prof. Dr. Arif UZUN
Uğur Gökmen
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Henifi Çinici
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Aslı KURNAZ
Mehmet Atıf Çetiner
Bu çalışmanın amacı kapalı gözenekli AlSi7 köpükler ile AlSi7 bulk malzemelerin gama ışınlarına karşı zırhlama özelliklerinin deneysel olarak karşılaştırılmasıdır. Bu malzemeler toz metalurjisi yöntemi ile üretilmiştir. Gama ışınları zayıflatma ölçümleri 88, 511, 662, 1173, 1275 ve 1332.5 keV foton enerjilerinde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar AlSi7 bulk malzemelerin kapalı gözenekli AlSi7 köpüklere kıyasla daha iyi gama ışını zayıflatma yeterliliğine sahip olduğunu göstermektedir. Bunun nedeni ise bulk malzemelerin köpüklere kıyasla daha yüksek yoğunluğa sahip olmalarıdır.
Dergi Adı Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 12-2016