ALSİ7 KÖPÜKLERİN GÖZENEK MORFOLOJİSİ ÜZERİNE B4C İLAVESİNİN ETKİSİ
Mehmet Türker
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Mustafa Bodu
Bu çalışmada toz metalurjisi yöntemi ile üretilmiş AlSi7 köpüklerin gözenek morfolojisi üzerine B4C ilavesinin etkisi incelenmiştir. Bu amaçla Al içerisinde % 1 TiH2, % 7 Si ve değişik oranlarda (% 2, 4 ve 6) B4C tozları ilave edilerek karıştırılmıştır. Daha sonra karışım tozlar 400 MPa altında sıkıştırılmıştır. Elde edilen blok numuneler ekstrüzyon ve haddeleme işlemlerinden geçirilerek köpürebilir malzemeler üretilmiştir. Üretilen numuneler farklı sıcaklıklarda (690, 710, 730 ve 750 °C ) serbest halde köpürtme işlemine tabi tutulmuştur. Deneysel sonuçlara göre; düşük köpürtme sıcaklıklarında B4C takviyeli numuneler, parçacık içermeyen numunelere oranla daha düşük hacimsel genleşme sergilemiştir. Genleşme değerleri köpürtme sıcaklığındaki artışa bağlı olarak artmıştır. Numunelerin tamamına yakınında 750 °C köpürtme sıcaklığında maksimum oranda hacimsel genleşme değerleri (% 350 - % 400) elde edilmiştir. B4C miktarı ve köpürme sıcaklıktaki artış ile birlikte numunelerde küresellik faktörü ve gözenek boyutlarının arttığı, gözenek sayısının ise azaldığı tespit edilmiştir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi