Ladin ormanlarında Dendroctonus micans (Kugelann) (Coleoptera: Scolytidae)’ın zarar durumu ve Rhizophagus grandis (Gyllenhal)(Coleoptera: Rhizophagidae)’in zararlının populasyonuna etkisi
Doç. Dr. Gonca Ece ÖZCAN
Mahmut Eroğlu
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
Hazan Alkan Akıncı
Artvin Çoruh Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma Türkiye'nin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Dendroctonus micans (Kugelann) (Coleoptera: Scolytidae)'ın ve özgün predatörü Rhizophagus grandis (Gyllenhal) (Coleoptera: Rhizophagidae)'in sırasıyla son 20-30 ve 10-15 yıldır aktif olduğu Doğu ladini ormanlarında yürütülmüştür. 33 deneme alanında toplam 1186 ağaç incelenmiştir. Bu ağaçların 793'ü ladindir. D. micans ladin ağaçlarının % 24,6'sına zarar vermiştir. Yaralı ağaçların % 88'i D. micans zararına uğramıştır. 58 ağaç üzerinde toplam 540 D. micans ergini sayılmıştır. Erginlerin % 52,4'ü aynı deneme alanında 3 ağaçta saptanmıştır. 20 deneme alanında 41 ağaç üzerinde toplam 2905 larva ve 5 deneme alanında 7 ağaç üzerinde 177 pupa sayılmıştır. Larvaların % 60,4'ü 4 deneme alanında 10 ağaç üzerinde ve pupaların % 91,5'i 3 ağaç üzerinde saptanmıştır. Toplam 384 R. grandis larva ve ergini ile değişik biyolojik dönemlerdeki 997 D. micans bireyi bir arada bulunmuştur. R. grandis'in, bulunduğu D. micans galerilerindeki, deneme alanlarındaki ve tüm örnekleme alanındaki etkinliği sırasıyla % 84, % 24 ve % 15' dir.
Dendroctonus micans,orman zararlıları,larva,Coleoptera,predatörler,orman ağaçları,Karadeniz Bölgesi,ladin,Rhizophagus grandis,gelişme dönemleri,orman zararı
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı TURKISH JOURNAL OF ENTOMOLOGY