Türk Din Musiki Ders İçerikleri İçin Bir Öneri
Prof. Dr. Sıtkı AKARSU
Müzik, insanların duygu, düşünce ve hislerini anlattığı, ulusal ve evrensel bir dildir.İnsanların en güçlü duygularından birisi de inanç olduğu için müzik inancınayrılmaz bir parçası haline gelir. Her duygunun ifade edilmesinde aracı olarakkullanılan melodik kalıplar, dini duyguların da anlatılmasına refakat eder.Ulusal müzik türlerinin sınıflandırılması aşamasında dini musikiye de yer verilir.Türkiye’deki müzik kültürü içerisindeki dini musiki, çok eski dönemleredayanmaktadır ve icra olarak önemli bir yol kat etmiştir. Bu musikiye ait teorik veicra bilgilerinin kazandırılması adına, imam hatip ortaokulları ve liselerinde, aynızamanda İlahiyat fakültelerinin lisans ve lisansüstü düzeylerinde bu eğitimverilmektedir.Günümüzde ilgili eğitim kurumlarının belirli aşamalarında verilmekte olan dinimusiki derslerinin Lisans düzeyindeki öğretim programı ve ders içerikleriincelenmiş, içeriğin icra kabiliyetini, icradaki makamsal seslerin ve perdelerinkazandırılmasını, dini musikideki türlerin seslendirilmesi ile ilgili çalışmalarıdesteklemediği sonucuna varılmıştır. Çözüm önerisi olarak, ders içeriklerinde yenibir düzenleme, ilave etkinlik örnekleri ve makamsal dizi çalışmaları sunulmuştur.
Dergi Adı İTOBİAD
Dergi Tarandığı Indeksler Ulakbim