The effect of elevation and exposure on stability index and quantity of snags in pure Oriental beech (Fagus orientalis Lipsky.) managed forests
Halil Barış Özel
Prof. Dr. Sezgin AYAN
Tuğrul Varol
Bartın Üniversitesi, Türkiye
Ölü ağaçlar, yüksek doğallık dereceleri nedeniyle kuzey Anadolu doğu kayını doğu ormanlarının önemli bir yapısal ve fonksiyonel bileşendir. Örnek olay olark bu araştırma, Bartın’da aynı yaşlı ve saf doğu kayını işletme ormanında yürütülmüştür. Bu araştırmada, bakı ve yükselti faktörlerinin birey stabilite indeksi, dikili ölü ağaç (CDWsnags) sayısı ve hacmi üzerine etkisi incelenmiştir. Dikili ölü ağaç (CDWsnags) hacmi, sayısı ve stabilitesi üzerine bakı faktörünün etkisi tespit edilmemiştir. Ancak, yükselti zonları arasında dikili ölü ağaç (CDWsnags) sayısı, hacmi ve stabilitesi üzerinde önemli farklılık bulunmuştur (P≤0,000). Hektardaki dikili ölü ağaç hacmi ortalaması 8.87 m3 olarak bulunmuştur. Dikili ölü ağaçların çapları 32 ile 72 cm arasında dağılım göstermiştir. Ayrıca, dikili ölü ağaçların (CDWsnags) sayısı ile stabilite indeksi (r= 0,95) ve boy ile göğüs çapı (r = 0,98) arasında güçlü pozitif korelasyon belirlenmiştir. Bu sonuçlar, yüksek değerli ormanların yönetiminde yönetim müdahalelerini iyileştirmek için kullanılacak önemli bir araç olabilir.
İşletme ormanı,doğu kayını,stabilite indeksi,ayakta ölü ağaç,sürdürülebilir ormancılık
Dergi Adı Anadolu Araştırmaları Dergisi
Dergi ISSN 1309-856X