Silvicultural Efficiency of the Thinning Efficiency of Pinus sylvestris L. Plantation in the Dry Subzone of Northern Kazakhstan Steppes
Sergei Zalesov
Anastasiya Vdancheva
Prof. Dr. Sezgin AYAN
Zhumataj Osuyundıkov
Suyundıkovalimzhan Rachımzhanov
Medeu R Razhanov
Anton Opletaev
Çalışmanın amacı:Step vejetasyonunkuru-alt bölgesindekiSarıçam(Pinus sylvestrisL.) plantasyonlarındaaralamanın18 yıl sonraki etkinliğiincelenmiştir.Çalışma alanı:Kuzey Kazakistan'ın Nur-Sultan şehrindeki “Zhasyl Aimak" devlet işletmesi arazisinin45 yaşındaki sarıçam plantasyonları. Materyal ve yöntem:Plantasyon,yüksek yoğunlukta dikilen (13300 fidan/ha) 2 yaşlı fidanlar ile tesis edildi. Dikim,uygun orman toprakları üzerinde gerçekleştirildi. Aralamanın, plantasyondaki silvikültürel etkinliğini değerlendirmek için büyüme gerilim katsayısı veya karmaşık tahmini rakam kullanılmıştır (CEF)Temel sonuçlar:Araştırma sonuçları, Kuzey Kazakistan'ın kuru çayır bozkırlarının alt bölgesinde sarıçam plantasyonlarının oluşturulabileceğini teyid etmektedir. Aralamanınmaksimum silvikültürel etkisi üç aşamadaelde edilmiştir. Aralamanın 1.aşaması;aşırı tepe gelişimli ağaçlar ile 10-15 yıllık kuru-ölü ağaçların kesilmesidir. Aralamanın 2. adımı,25-30 yaşlarında servetin %25’nin çıkarılmasıdır.3. aşama ise 40-50 yaşlarında uniform bir şekilde yapılır. Önemli vurgular:Kuzey Kazakistan’ın sert iklim koşullarında; yaprak döken ağaçlar ve çalılar uzun ömürlü sarıçamdan çok daha erken yaşlanmaya ve ölmeye başlarlar.
Pinus sylvestris,Plantation,Thinning,Forest productivity,Steppe
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale