The Evolution of The Forest Cover with The Effect of Anthropic Pressure (The Case Study of Sehoul Cork-Oak Forest in Morocco, North Atlantic)
Assmaa Alaouı
Said Laaribya
Prof. Dr. Sezgin AYAN
Çalışmanın amacı: Bu çalışmanın amacı, Fas’da bulunan Sehoul mantar meşesi ormanının 20 yılı aşkın süredeki evriminin incelenmesi ve antropik baskının etkisini analiz etmektir. Çalışma alanı: Araştırma, kuzeybatı Fas’ta bulunan Sehoul ormanında yürütülmüştür. Sehoul mantar meşesi orman, dünyadaki en geniş ve düz yayılış alanına sahip mantar meşesi ormanı ile bağlantılıdır. Materyal ve yöntem: Bu çalışma, orman alanlarının bozulma durumunu ve evrimini değerlendirmek ve bunların nedenlerini insan faaliyetleri ile olan ilişkilerini araştırmak için orman alanı haritalaması, sosyo-ekonomik araştırmalar ve katılımcı atölye çalışmalarıyla yürütülmüştür. Temel sonuçlar: Sehoul mantar meşesi ormanı, temel ekonomik, sosyal ve çevresel rol oynayan orman ekosistemleri arasındadır. Bununla birlikte, meşcerelerin mevcut durumu iyi nitelikte değildir. İlerleyen degredasyon, sürekli yoğunluğu artan iklim ve antropojenik faktörlerin kombinasyonunun bir sonucudur. Ormanın degredasyonu yeni türlerin introdüksiyonu, örtme derecesinin azalması ve doğal gençleşmenin olmayışı ile ifade edilebilir. Kullanılan yöntem, yöneticileri ve araştırmacıları yönlendirmede etkili bir bilimsel yaklaşım olarak izlenebilir. Araştırma vurguları: Sehoul’deki mantar meşesi ormanında, yakacak odun kaynaklı orman azalması orman üretiminden iki kat daha yüksek ve aşırı otlatma oranı% 80 civarındadır.
Anthropogenic Pressure,Degradation,Stand Dynamic,Morocco,Quercus suber
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi