Fat and Protein Content in Turkish Hazelnut (Corylus colurna L.) in Kastamonu Province
Prof. Dr. Sezgin AYAN
Erkan Ünalan
Yeditepe Üniversitesi, Türkiye
Ali İslam
Ordu Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Oytun Emre SAKICI
Doç. Dr. Esra Nurten YER ÇELİK
Ana yurdu ve doğal yayılış alanı Anadolu olan Türk fındığı (Corylus colurna L.), Türkiye için önemli fındık türlerinden biridir. Üstelik, ekstrem iklim ve fakir toprak koşullarına adaptasyon kabiliyeti sayesinde, iklim değişikliği senaryolarına karşı anahtar bir orman ağacı türü rolündedir. Türkiye'nin Avrupa-Sibirya flora elementi olan Türk fındığı, IUCN Kırmızı Listesine göre "Düşük Risk" kategorisinde bir taksondur. Türkiye'de dağınık-parçalı, izole halde küçük meşcere, grup, küme ve yer yer münferit bireyler halinde yayılış gösteren Türk fındığı, Anadolu'daki en yoğun yayılışını Kuzeybatı Anadolu ormanlarında gerçekleştirmektedir. Türk fındığının meyveleri, Dünya'nın farklı bölgelerinde geleneksel tıbbi değerli bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Kastamonu yöresindeki dört Türk fındığı popülasyonun (Ağlı-Tunuslar, Ağlı-Müsellimler, Araç-Güzlük ve Tosya-Küçüksekiler) meyvelerinin yağ ve protein içerikleri bakımından popülasyon içi ve arası mukayesesi amaçlanmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre; sırasıyla yağ ve protein değerleri %62.78 ve %16.32'dur. Protein değerleri bakımından popülasyonlar arasında anlamlı farklar tespit edilmiştir. Hâlbuki yağ değerleri bakımından popülasyonlar arasında anlamlı fark tespit edilmemiştir. Protein değeri bakımından en yüksek medyan değeri, %18.43 ile Ağlı-Tunuslar popülasyonunda bulunmuştur. Protein ve yağ değerleri bakımından popülasyonlar içerisinde varyasyon tespit edilmemiştir. Farklı ekolojik şartlar ve genotipler üzerinde benzer detay ve ileri çalışmalar sürdürülmelidir.
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi