FARKLI BİTKİ BÜYÜME DÜZENLEYİCİ MADDELERİN KIZILCIK Cornus mas L PLANLET GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Ali Muzaffer Feyzioğlu
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Sezgin AYAN
Bu çalışmada; Cornus mas L.'in adyentif tomurcuklan kullanılarak in - vitro koşullarındaki sürgün ve kök gelişim olanakları araştırılmıştır. Bu amaçla değişik bitki büyüme düzenleyicileri;Benzil amino purin (BAP), giberelik asit (GAs), indol bütirik asit (IBA) ve naftalen asetik asit (NAA) farklı kombinasyonlarda kullanılarak en uygun konsantrasyonlar belirlenmeye çalışılmıştır. Kültür ortamı olarak Woody Plant Medium (WPM) besiyeri kullanılmıştır. Sürgün oluşumu ve çoğalması için GA3 (0.5 mg/L) ve BAP'ın (4, 6 mg/L) farklı kombinasyonları kullanılmıştır. Kök gelişimi için ise NAA (l mg/L) ve IB A (4, 6 mg/L)'ın farklı kombinasyonları denenmiştir. Araştırma sonucunda en iyi sürgün gelişiminin 4 mg/L BAP + 0.5 mg/L GA3 ilavesiyle elde edilen besiyerde meydana geldiği belirlenmiştir. En iyi kök gelişiminin ise 1/2 WPM temel besin ortamında 4 mg/L IB A ilavesiyle elde edilen ortamda meydana gelmiştir.
büyüme düzenleyicileri,Cornus mas,in vitro kültür
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı GAZI UNIVERSITESI ORMAN FAKULTESİ