Adaptation of the Coronavirus Anxiety Scale in Turkish for the Higher Education Context: A Validity and Reliability Study
Doç. Dr. Ezgi MOR
Doç. Dr. Mustafa Öztürk AKCAOĞLU
Doç. Dr. Erkan KÜLEKÇİ
Koronavirüs salgınının başlangıcından bu yana, tıp alanında çeşitli çalışmalar yapılmış; ancak, salgının insan psikolojisi üzerindeki etkilerine ilişkin yapılan çalışmaların sayısı nispeten sınırlı kalmıştır. COVID-19'un yayılmasını engellemeye yönelik alınan önlemler hem sosyal hayatta hem de eğitim, ekonomi ve sağlık gibi alanlarda çeşitli kısıtlamaları beraberinde getirmiştir. Salgın ve devamında getirilen kısıtlamalar nedeniyle, yükseköğretime devam eden öğrencilerin de diğer bireyler gibi kaygı ve depresyon gibi bazı psikolojik problemler yaşama olasılığı yüksektir. Dolayısıyla öğrencilerin kaygı düzeylerine ilişkin çalışmalar yapılmalı ve mevcut durumları belirlenmelidir. Bu ihtiyaca paralel olarak, çalışmanın amacı, Koronavirüs Kaygı Ölçeği'nin (KKÖ) yükseköğretim bağlamında Türkçeye uyarlanmasıdır. Araştırmanın örneklemi 513 lisans ve lisansüstü öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada, veriler KKÖ ve Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği (DSKÖ) kullanılarak toplanmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonuçları, orijinal ölçeğin faktör yapısını desteklemiş ve uyarlanan ölçekten elde edilen puanları geçerlik ve güvenirlik düzeylerinin yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca, analiz sonuçları KKÖ’nün orijinal faktör yapısını doğrulamış ve puanların, katılımcıların cinsiyet, durumsal kaygı ve sağlık durumları ile anlamlı bir ilişkiye sahip olduğunu göstermiştir. Özellikle virüsün mutasyonları ortaya çıktıktan sonra COVID-19'un yayılmasındaki artış, psikolojik ve davranışsal sonuçlarının ve etkilerinin daha uzun sürebileceğini işaret etmektedir. Bu doğrultuda, uyarlanan ölçeğin yükseköğretim politika yapıcıları, üniversite yöneticileri ve öğretim personeli için faydalı olacağı vurgulanmaktadır.
Koronavirüs kaygısı,yükseköğretim,ölçek uyarlama,KKÖ,DSKÖ
Dergi Adı Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi