Physical and social barriers for disabled urban park users:case study from Kastamonu, Turkey
Doç. Dr. Nur BELKAYALI
Doç. Dr. Yavuz GÜLOĞLU
Dünyada bir milyardan fazla insan herhangi bir tür engellilik yaşamakta, bu durum ise yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Engel durumuna bağlı olarak kişiler fiziksel ya da sosyal dezavantajlar yaşamaktadır. Bu durum çoğunlukla uygulanan politikaların engelli insanların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmamasından, standartların yerine getirilmemesinden ve insanların önyargılarından kaynaklanmaktadır. Bu çalışmada engelli kişilerin fiziksel ve sosyal çevrede yaşadıkları dezavantajlar açık ve yeşil alanlar özelinde irdelenmeye çalışılmıştır. Bunun için Türkiye’de Kastamonu ilinde bulunan ve en fazla kullanılan parklar çalışma alanı olarak seçilmiştir. Çalışma kapsamında 124 engelli ve engelli yakınına, 382 adet şu anda engeli bulunmayan bireye anket uygulaması yapılmıştır. Anket verilerinin değerlendirilmesi için multivariate linear regression gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonuçları engelli bireylerin parkları kullanımında fiziksel ve sosyal engellerle karşılaştığını gösterirken, şu an engelsiz olan bireylerinde kent parklarını kullanımında engelli bireylerle aynı sorunlardan şikayetçi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan çalışma kamu tüzel kişiliklerinin engellilere yönelik yaptığı çalışmaların yeterli olmadığını gösterirken, bilgilendirme ve bilinçlendirme konusunda da eksiklikler olduğunu göstermiştir.
Barrier,disabled,physical environment,social environment,urban park
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale