Küre Dağları Milli Parkı Su Kaynaklarının Rekreasyonel Amaçlı Kullanımı
Doç. Dr. Nur BELKAYALI
Doç. Dr. Miraç AYDIN
Su, şüphesiz tüm canlı varlıkların yaşamlarını sürdürebilmeleri için temel bir ihtiyaçtır. Çağlar boyunca suyun fonksiyonel kullanımı yaşama mekanlarının biçimlendirilmesini yönlendirmiş, çevre tasarımını da önemli ölçüde etkilemiştir. Suyun çeşitli amaçlarla kullanımının yanı sıra ferahlatıcı klimatik özelliklerinin bulunması, her canlıya uygun yaşama ortamı yaratması ve görsel estetik özelliklere sahip olması peyzajda vazgeçilmez bir unsur haline gelmesini sağlamıştır. Rekreasyonel faaliyetlerinin sayısındaki çokluğa karşın, günümüzde insanlar çoğunlukla suya dayalı rekreasyon faaliyetlerinden hoşlanmaktadır. Suya dayalı rekreasyon gereksinmesinin gittikçe artmakta olduğu da kuşkusuzdur. Rekreasyonel alanda su, hem karasal hem de suya ve kıyıya dayalı aktiviteler için önemli bir öğedir. Örneğin, akarsu, göl, gölet ve baraj kıyıları; yürüme, bisiklet, su sporları, piknik vb. aktiviteler için rekreatif yaşamın vazgeçilmez unsurlarıdır. Küre Dağları Milli Parkı mutlak koruma zonu ve tampon zonu yer altı ve yer üstü su kaynakları bakımından zengin bir alandır. Alanda bulunan kanyonlar, şelaleler, düdenler ve akarsu kaynakları alanın rekreasyon amacıyla kullanım potansiyelini arttırmakta ve milli parktaki bu eşsiz doğal kaynaklar diğer alanlara göre farklılık yaratmaktadır. Bu çalışma kapsamında Küre Dağları Milli Parkı'ndaki su kaynaklarının rekreasyon amaçlı kullanım potansiyeli uygunluk değerlendirmesi ile belirlenmeye çalışılmış, bu bağlamda milli park arazi kabiliyet sınıfları, bakı, bitki örtüsü, eğim, mevcut alan kullanımı, rekreasyonel altyapı, su varlığı, topografik yapı ve yola yakınlık faktörlerine göre değerlendirilerek uygunluk haritası oluşturulmuştur. Rekreasyon için uygun olan alanlarda ise yapılabilecek aktif ve pasif rekreasyon aktivitelerine ilişkin öneriler geliştirilmiştir.
Dergi Adı Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi
Basım Tarihi 09-2016