Sosyo Ekonomik Yapının Rekreasyonel Eğilim ve Talepler Üzerine EtkisiBartın Kenti Örneği
Hatice İlkden Tazebay
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Fadime Kaya
Doç. Dr. Nur BELKAYALI
Bu araştırma, halkın sosyo-ekonomik özelliklerin rekreasyonel eğilim ve taleplerine etkisinin araştırılması,kentsel rekreasyon alanlarının kalitesinin artırılması ve kent halkının rekreasyonel eğilim ve taleplerininbelirlenerek, taleplerinin karşılanmasına yönelik önerilerin sunulması amacıyla yürütülmüştür. Araştırmakapsamında Anadolu’nun kuzeybatısında yer alan Bartın Kenti örnek alan olarak seçilmiştir. Çalışmakapsamında öncelikle Bartın’ın rekreasyon olanakları incelenerek, kent içi ve kent çevresinde rekreasyonamacıyla kullanılan veya rekreasyon potansiyeli görülen alanlar belirlenmiştir. Daha sonra; rekreasyoneleğilim ve taleplerin belirlenmesi ve sosyoekonomik yapı ile ilişkilendirilmesi amacıyla kent halkına yönelik anketuygulaması gerçekleştirilmiştir. Anket bulguları, gözlemler ve istatistiki analizler ile kent halkının rekreasyonelaktivitelere katılımı, rekreasyon türü ve alan tercihi, bu alanlarla ilişkileri, alanlardan memnuniyet durumları vetalepleri ortaya konmuş, halkın sosyo-ekonomik yapısı, rekreasyon alanlarının özellikleri ile rekreasyonel eğilimve talepler arasındaki ilişki örneklenmiştir.
kentsel yeşil alan,sosyoekonomik yapı,Bartın,anket,rekreasyon alanı,Rekreasyon talebi,kentsel planlama,yerli halk,Rekreasyon eğilimi
Dergi Adı Coğrafi Bilimler Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler TUBİTAK ULAKBIM