Yalova Termal Kaplıcaları nın Rekreasyon ve Turizm Amaçlı Kullanımının Ekonomik Değerinin Seyahat Maliyeti Yöntemi İle Tespit Edilmesi
Doç. Dr. Nur BELKAYALI
Nevin Akpınar
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Günümüzde rekreasyon ve turizm kaynaklarında sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için akılcı planlama ve yönetim çalışmaları doğrultusunda alternatifler geliştirilmektedir. Bu alternatifler ve planlama-yönetim yaklaşımları alanın özelliklerine, ekonomik değerine ve kullanıcı tercihlerine göre belirlenmektedir. Alan kullanım tiplerinin, değişimlerin, planlama ve yönetim yaklaşımlarının alana kattığı değeri belirlemek bu açıdan büyük önem taşımaktadır. Yalova Termal Kaplıcaları doğal kaynaklarıyla, rekreasyon ve turizm etkinliklerinin gerçekleştirilebileceği ayrıcalıklı potansiyel alanlardan birisidir. Bu makale; araştırma alanı olarak seçilen Yalova Termal Kaplıcaları’ndan, rekreasyon ve turizm amaçlarıyla yararlanmanın seyahat maliyeti yöntemi ile ekonomik değerinin belirlenmesi, elde edilen yararlanma değerlerinin yapılan yatırım tutarlarıyla karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Söz konusu amaçları gerçekleştirmek için; öncelikle izlenen yönteme bağlı olarak Yalova Termal Kaplıcaları’nda 154 anket uygulaması gerçekleştirilmiş ve SPSS 15.0 programına veriler girilerek çalışmanın veri tabanı oluşturulmuştur. Daha sonra, Seyahat Maliyet Yöntemi için gerekli istatistiksel analizler yapılmış ve rekreasyonel ve turizm amaçlı kullanım değeri belirlenmiştir. Rekreasyon ve turizm taleplerini etkileyen değişkenler tespit edilmiş, ayrıca Yalova Termal Kaplıcaları’na gelen ziyaretçilerinsosyo-ekonomik, kültürel ve demografik özellikleri arasındaki farklar da irdelenmiştir. Yapılan analizler sonunda; araştırma konusu Yalova Termal Kaplıcaları için, Seyahat Maliyeti Yöntemine göre, 1.239.014.400 TL/yıl tüketici rantı değeri tespit edilmiştir.
turistik kullanım,sürdürülebilirlik,ekonomik potansiyel,anket,rekreasyon,termal turizm,turizm işletmeleri,termal su kaynakları,turizm potansiyeli,seyahat maliyeti yöntemi,yalova,turizm planlaması
Dergi Adı Coğrafi Bilimler Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler TUBİTAK ULAKBİM