Sulu Çözeltilerden Aktif Karbon Üzerine Adsorpsiyon İle Antibiyotiklerin (Tetrasiklin ve Penisilin G) Giderimi
Doç. Dr. Aydın TÜRKYILMAZ
Doç. Dr. Kaan IŞINKARALAR
Selülozik yapıdaki bir atık olan yer fıstığı kabuğundan aktif karbon elde ederekekonomiye kazandırılması ve hem karasal hem de sucul ekosistemlerde önemli birkirletici olan antibiyotiklerin aktif karbon üzerine adsorpsiyonu ile giderimiçalışılmıştır. Bu çalışmada aktif karbon üzerine farklı derişimlerdeki suluçözeltilerden farklı koşullarda antibiyotiklerin (Tetrasiklin Ve Penisilin G)adsorpsiyonu yapılmıştır. Adsorbentin karakteristik özellikleri ve yüzey yapısı SEMEDX, BET ve elementel analiz ile karakterize edilmiştir. Elde edilen aktif karbonunBET yüzey alanı 308.6 m2/g, toplam gözenek hacmi 0,13 cm3/g ve toplam mikrogözenek hacmi ise 0,09 cm3/g olarak bulunmuştur. Antibiyotik olarak seçilenpenisilin G’nin 25-40-60oC de ve 3-5-8 pH değerlerinde, tetrasiklinin 30-40-60oC deve 3-7-9 pH değerlerinde giderim çalışmaları yapılmıştır. Deneysel veriler Langmuirve Freundlich izotermleri kullanılarak analiz ve korelasyon değerleri incelendiğindeFreundlich izotermi ile daha uyumlu olduğu bulunmuştur. Gerçekleştirilenadsorpsiyonunun fiziksel olarak adsorbe olduğu görülmüştür. Aktif karbonlarınantibiyotik gideriminde kullanılması kirliliğin azaltılmasında etkili olduğubelirlenmiştir.
Dergi Adı Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi
Basım Tarihi 09-2020