Yazarlar |
Ahmed Hamad
|
Prof. Dr. Saim ATEŞ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Dr. Öğr. Üyesi Ekrem DURMAZ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu çalışmada gıda ürünlerinde selüloz türevlerinin değerlendirilme olanakları incelenmiştir. Odun çok önemli bir doğal kaynaktır. Ayrıca dünyadaki yenilenebilir kaynaklardan birini teşkil etmektedir ve selüloz, selülozik olmayan polisakkaritler (hemiselüloz ve pektin) ve lignin gibi yapısal bileşenlerin bulunduğu heterojen doğal bir malzemedir. Selüloz, suyla birleştiği zaman özgün fiziksel ve kimyasal özelliklerinden dolayı uygun bir gıda katkı maddesi olmaktadır. Selüloz ve fiziksel ve kimyasal türevleri gıda imalatında uzun yıllardır kullanılmaktadır. Fiziksel olarak modifiye edilmiş selüloz, düşük kalorili yiyecekler, alkollü içeceklerde tatlandırıcı yada yapay tatlandırıcılar gibi toptan gıda özelliklerinin arzulandığı pek çok üründe kullanışlı olmaktadır. Selüloz hem yoğunlaştırma hem de emülsiyon reaksiyonlarına katılmaktadır. Gıdalardaki selüloz türevleri reolojik özelliklerin düzenlenmesinde, emülsiyonlaştırma, köpük stabilizasyonu, buz kristallerinin modifikasyonu ve su bağlama kapasitesinde kullanılmaktadır |
Anahtar Kelimeler |
Wood | Cellulose | Cellulose derivatives | Food |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | KASTAMONU UNIVERSITY JOURNAL OF FORESTRY FACULTY |
Dergi ISSN | 1303-2399 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 01-2016 |
Cilt No | 16 |
Sayı | 2 |
Sayfalar | 383 / 400 |