A Laboratory Trial on the Usability of Waste Impregnated Papers in Standard Quality High Density Fiberboard (HDF) Production
Nazif Özgen Kutluata
Dr. Öğr. Üyesi Çağrı OLGUN
Doç. Dr. Mahmut GÜR
Bu çalışmanın amacı, farklı türlerdeki emprenye edilmiş atık kağıtların (IP) standart bir HDF üretim hattında kullanılabilirliğinin belirlenmesidir. Bu amaçla endüstriyel olarak üretilen ve levha üretimine hazır liflere, dekor ve overlay olarak adlandırılan emprenye edilmiş kağıt atıklarından üç farklı oranda (%5'ten %15'e kadar) eklenerek HDF paneller üretilmiştir. Üretilen HDF'lerin bazı önemli özellikleri standart test yöntemlerine göre belirlenmiş ve %95 güven aralığında istatistiksel analiz ile değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonuçlarına göre, standart bir üretimde %15'e kadar olan overlay ve dekor kağıtlarının kullanımının yoğunluk ve denge rutubeti, kalınlığı şişme (2 saat ve 24 saat) ve eğilme direnci değerleri açısından istatistiksel olarak değerlendirilmesinin mümkün olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, atık emprenyeli kağıt türü fark etmeksizin, atık emprenyeli kağıt miktarı arttıkça elastikiyet modülü ve çekme dayanımı değerlerinin genel olarak iyileştiği gözlemlenmiştir. Fakat formaldehit emisyonundaki ciddi derecedeki artış, standart üretim hattında herhangi bir değişiklik yapılmadan bu atık kağıtların değerlendirilmesinin zor olduğunu göstermiştir.
Emrenyeli kağıt,HDF,Mekanik özellikler,Fiziksel özellikler,Formaldehit emisyonu
Dergi Adı Bartin Orman Fakultesi Dergisi
Basım Tarihi 12-2023