Yazarlar |
Doç. Dr. Osman Emre ÖZKAN
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Dr. Öğr. Üyesi Çağrı OLGUN
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Betül Güney
|
Prof. Dr. Mahmut GÜR
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Dr. Öğr. Üyesi Kerim GÜNEY
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Saim ATEŞ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Çalışmanın amacı: Bu çalışmanın amacı, muskat (Myristica fragrans) ve kakule ( Elettaria cardamomum) ‘den elde edilen uçucu yağlarının kimyasal içeriğinin ve antimikrobiyal aktivite özelliklerinin tespit edilmesidir. Materyal ve Yöntem: Muskat ve kakule tohumlarından uçucu yağ eldesi hidro distilasyon yöntemi ile yapılmıştır. Söz konusu bu uçucu yağların kimyasal içeriği GC -MS cihazı ile analiz edilmiştir. Anti mikrobiyal aktivite deneyi Bacillus subtilis DSMZ 1971, Candida albicans, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Enterobacter aerogenes ATCC 13048, Enterococcus durans, Enterococcus faecium, Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae, Listeria monocytogenes, Listeria innocua, Pseudomonas aeruginosa DSMZ 50071, Pseudomonas fluorescence P1, Salmonella enteritidis ATCC 13076, Salmonella infantis, Salmonella kentucky , Salmonella typhimurium SL 1344, Staphylococcus aureus ATCC 25923 ve Staphylococcus epidermidis DSMZ 20044 mikroorganizmalarına karşı minimum inhibisyon konsantrasyonu (MIC) yöntemi ile belirlenmiştir. Sonuçlar: GC-MS analizi sonucunda muskat uçucu yağında γ-terpinene (19.16%), (-)-terpinen-4-ol (14.08%), α-pinene (6.75%), myristicin (6.18%), β-pinene (4.85%), sylvestrene (4.72%), elemicin (4.68%) and safrole (4.17%) ana bileşenler olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, α-terpinyl acetate (34.55%), eucalyptol (24.91%), (-)-terpinen-4-ol (10.63%), linalool (7.69%) ve neryl butyrate (6.58%) bileşikleri de kakule uçucu yağının ana bileşenleri olarak tespit edilmiştir. Muskat ve kakule uçucu yağlarının deney mikroorganizmalar karşı antimikrobiyal aktiviteleri tespit edilmiştir. Araştırma vurguları: Uçucu yağın tıp ve gıda endüstrisinde koruyucu olarak kullanılması önerilmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Nutmeg | Cardamom | Essential oil | Antimicrobial activity |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | KASTAMONU UNIVERSITY JOURNAL OF FORESTRY FACULTY |
Dergi ISSN | 1303-2399 |
Dergi Tarandığı Indeksler | ESCI |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 09-2018 |
Cilt No | 18 |
Sayı | 2 |
Sayfalar | 225 / 229 |
Doi Numarası | 10.17475/kastorman.356765 |
Makale Linki | http://dergipark.gov.tr/doi/10.17475/kastorman.356765 |
Atıf Sayıları | |
WoS | 10 |
TRDizin | 2 |