Farklı Tutkallar ile Yapıştırılmış Bazı Tropik Ağaç Malzemelerin Yapışma Dirençleri
Dr. Öğr. Üyesi Haci İsmail KESİK
Kubilay Çağatay
Dr. Öğr. Üyesi Çağrı OLGUN
Derya Kemal Bayraktar
İrem Eminoğlu
Bu çalışmada, Poliüretan montaj (Pu-Mon), Poliüretan Marine (Pu-Ma), Polivinilasetat(PVAc-MA22),Polivinilasetat (PVAc-MA35) vePolivinil asetat (PVAc-MA50) ile yapıştırılmış,mobilya endüstrisindeyaygın olarak kullanılan tropik ağaçlardan, iroko(Chlorophora sp.), maun (Swietenia sp.)velimba(Terminalia superba) odunlarının yapışma direnci, TS EN 205esaslarına görebelirlenmiştir.Deney sonuçlarına göre, en yüksek yapışmadirenciPu-Ma (14.35 N/mm2) ve PVAc-MA35(13.74 N/mm2) ile yapıştırılmış maun örneklerinde, en düşük yapışmadirenci ise Pu-Mon (4.48 N/mm2)ile yapıştırılmış limba örneklerinde tespit edilmiştir. Sonuç olarak, tutkal çeşidi değişkenlerine göre enyüksek yapışma direnci PVAc-MA35 (10.67 N/mm2) tutkalında bulunmuş ve bünyesinde sağlıkaçısından tehlikeli madde içermediği için montaj işlerinde kullanımı önerilebilir.
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 01-2014