Yazarlar |
Prof. Dr. Saim ATEŞ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Damla Didem Akyıldız
|
Dr. Öğr. Üyesi Çağrı OLGUN
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Liflendirme kağıt hamuru ve liflevha üretiminin en çok enerji harcanan aşamalarından biridir. Günümüzde bu aşamadaki enerji ihtiyaçlarını azaltmak amaçlı farklı metotlar mevcuttur. Mantarların bu amaçla kullanımı son yıllarda ön plana çıkan önemli bir metottur. Bu çalışmada Türk liflevha endüstrisi için oldukça yaygın kullanılan bir tür olan kayın (Fagus orientalis) yongaları liflendirme öncesinde yenilebilir bir tür olan Pleurotus ostreatus beyaz çürüklük mantarı ile ön işleme tabi tutulmuş ve yongaların kimyasal içeriğine olan etkileri araştırılmıştır. Çalışma sonunda toplamda 7727.6 gr P. ostreatus mantarı üretilmiştir. Deneyler sırasında mantarların çıkmaya başlamasından sonra 12 gün ara ile alınan örneklerin lignin içeriklerinde sürekli bir azalma gözlemlenmiştir. İlk mantarın çıkmasından 72 gün sonra lignin miktarı % 22.03 oranında azalmıştır. Buna göre liflendirme sırasında çözülmesi istenilen lignin miktarı azaldığından potansiyel olarak özellikle mekanik liflendirmede kullanılacak liflendirme enerjisinden tasarruf sağlanacaktır. |
Anahtar Kelimeler |
Mushroom production | Beech chips | White rot fungus (Pleurotus ostreatus) | Chemical components of wood |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | KASTAMONU UNIVERSITY JOURNAL OF FORESTRY FACULTY |
Dergi ISSN | 1303-2399 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 01-2016 |
Cilt No | 16 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 83 / 89 |
Makale Linki | http://dergipark.ulakbim.gov.tr/kastorman/article/view/5000146021/0 |